Mariánský sloup jako Smíchovský tank aneb přijde Staromák o vánoční trhy jak je známe?

14. 09. 2017 18:34:17
Debaty o mariánském sloupu a jeho možném obnovení jsou žhavé. Čím více o tom vím, tím více se bojím hypotetického sporu za 73 let o vrácení Smíchovského tanku (později Růžového) na náměstí Kinských. Podobností je kupodivu mnoho!

Posuďte sami. Oba tyto "pomníky" nesly jako dominantní prvek něco pozitivního. Pannu Marii uznávají snad všichni křesťané a jako symbol mateřství není trnem v oku ani nevěřícím. Sovětský tank sice nebyl v Praze jako první, ale jeho původní úkol zde byl Pražany osvobodit, tedy chvályhodný.

Oba se později staly na dlouhá léta rekvizitou pro vládnoucí režim, kulisami, které měly v době nesvobody přesvědčovat o správnosti té pevné ruky, která zde vládla. U sovětského tanku se každoročně bolševické kádry zdravily s nic netušící pionýry při oslavách osvobození, které se hlavně po roce 1968 zdálo čím dál méně osvobozující i pro běžné občany. U mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, který skicoval sám habsburský císař, se pak dlouhá léta až do Josefa II. konaly každoroční oslavy "vítězství" na Bílé hoře nad kacíři. I když postavení sloupu v roce 1652 za přítomnosti dvou Habsburků nemělo původně přímo s Bílou horou nic společného.

Jejich konec je také podobný, na oba sáhla ruka nepovolaná, tedy minimálně pražskými úřady. Oba byly odstraněny v době svobodné a za většinového souhlasu tehdejší společnosti (tu v případě sloupu dosvědčoval jak T. G. Masaryk, tak například Ferdinand Peroutka, oba současníci stržení tohoto barokního díla). "Vandalem" v případě sloupu byl Franta Sauer, který vyslyšel asi 60 let trvající touhy Pražanů po odstranění sloupu a už 30. října se domlouval na jeho odstranění, ke kterému došlo za pomoci předem domluvených hasičů spontánně a pomocí lan davem, který tvořili účastníci průvodu z Bílé hory. Prvního průvodu z tohoto pro mnohé smutného místa po vzniku Československé republiky v roce 1918.

V případě sovětského tanku, v té době ještě národní památky, došlo nejprve k "vandalismu" rukou umělce, který tank přemaloval na růžový, za což byl i krátce popotahován. Po uvedení do původního stavu se jali barvy poslanci za Občanské fórum a chráněni imunitou opět tank přebarvili na růžovo. "Následně přišel o status národní kulturní památky, 13. června 1991 byl z náměstí odstraněn," skončil v muzeu, jak se lze dočíst ve Wikipedii.

Podobnosti pokračují v tom, že doba svobodná dává jak zapomenout na minulost, tak i šanci těm, kteří by ji rádi zrevidovali. A tak záhy po revoluci vzniká jak "Společnost pro obnovu Mariánského sloupu", které se dokonce podařilo sehnat peníze a staví nyní repliku mariánského sloupu. Podobně v roce 2011 na výzvu orenburgských kozáků je vyhlášena sbírka na obnovu původního vzhledu sovětského tanku, která zatím neměla moc úspěch. Čas nicméně zahladí mnohé a pamětníci se vytrácí. Zatímco dnes si ještě hodně z občanů (nejen) Prahy pamatuje, proč byl sovětský tank přetřen narůžovo a pro jeho návrat by většina věřím nebyla – nevíme, zda tomu nebude v budoucnu jinak. Tank na svém původním místě není 26 let, sloup 99 let, možná stačí kozákům nebo někomu nostalgicky vzpomínajícímu na věčné přátelství se Sovětským svazem počkat další 73 let. Třeba se i dočkají projednávání na Magistrátu hl. města Prahy a svých zarputilých obhájců, že přeci nástroj osvobození obyčejných vojáků neměl s režimem nic společného. Stejně jako dnes mnozí věřící tvrdí, že přece Panna Maria není symbolem Habsburků.

Je to dokonce pravděpodobnější, že by se tank jednou na náměstí Kinských vrátil, protože nejde o nějak zhusta oblíbené nebo často navštěvované náměstí. To Staroměstské je jiná liga! Druhé nejvýznamnější náměstí v Praze, místo konání koncertů, demonstrací, hromadného sledování klíčových sportovních utkání. Místo oblepené turisty (dle ankety z USA v roce 2015 jsou nejkrásnější vánoční destinací pražské trhy).

I proto zde máme bouřlivé diskuze a výrazné petice pro i proti tomu, aby na něm byl mariánský sloup obnoven, zastánci Masaryka, legionářů a odkazu první republiky nechápou, jak to někdo může navrhovat, historici obou táborů se přou, zastánci části katolické církve jsou pro obnovu a mají na své straně kunsthistoriky. Jiné křesťanské církve jsou zase proti... Pozornost je nyní upřena na magistrát, jak rozhodne.

A možná se rozhodne pro obnovu a už příští vánoční trhy přijdou o 58 metrů čtverečních plochy. On ten mariánský sloup je totiž docela masivní stavba se čtyřmi anděly po stranách okolo sloupu na širokém soklu. Vánoční trhy se změní navždy, protože bourat památky (i když repliky) se přece nesluší. Zajímavé je, že Pražanů se radnice na názor moc neptá a přitom by měla dost času, kdyby chtěla. Sám sochař pracující na replice totiž přiznal, že dokončení andělů mu vezme dalších šest až sedm let (v pořadu České televize 2. září). Jenže, to už bude jiné volební období, proto možná ten spěch se schválením změny náměstí. Nebylo by upřímnější dát si jako bod volebního programu v příštích komunálních volbách?

Bojím se, pokud bude mariánský sloup obnoven, že za 73 let dle tohto vzoru také někdo také popře to, co dnes jako pamětník vím – že většina společnosti by obnovu podoby náměstí Kinských tak, jak vypadalo "za totáče", nechtěla. A možná najdou i spojence z řad politiků a seženou dostatek podpisů, aby se tím magistrát vážně zabýval. To už tu totiž nebudu, abych vyslovil svoje zásadní ne revidování historie.

Autor: Jan Sigmund | čtvrtek 14.9.2017 18:34 | karma článku: 13.43 | přečteno: 883x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 622 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 158 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

Ač art director na volné noze, vystudoval jsem mezinárodní vztahy na VŠE a o ekonomii i politiku se stále zajímám. Ve veřejném prostoru se angažuji od ledna 2013, jsem zakládající člen spolku Podhradí, nejsem členem politické strany. Když se mi něco nelíbí, angažuji se ke zlepšení, nebo podpořím snahy jiných: například neziskovku cvičící asistenční psy nebo kandidáta na prezidenta.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...