Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Sigmund, jako správný muslim bych na Vás měl vyhlásit fatvu, za srovnávání Panny Marie s tankem. Jenže jsem jen katolík, tak na Vás svolávám Boží požehnání, abyste poznal pravdu a zachránil se.

Je pravda, že rakouská propaganda dokázala zasadit katolické církvi docela tvrdé rány. Ty jsou vidět dodnes. Osvícenci prosadili zničení poutních kostelů i zákaz poutí. Např. sv.Hostýn byl rozbořen, mnoho dobrých kazatelů mělo zákaz veřejného vystupování. Asi dodnes nejcitelnější zůstává použití kněží ve farnostech jako státních úředníků cizí nadvlády. Přesto katolíci i kněží stejně jako při obraně Prahy i Brna za 30-leté války, bojovali za naši ubohou zotročenou vlast. Nikdo rozumný nemůže považovat matku míru Pannu Marii za symbol kruté netolerantní nadvlády velmoci, které jsme byli podřízeni.

0 0
možnosti

J19a24n 43S23i12g42m20u73n76d

21. 9. 2017 16:21

Pane Pavelko, myslím, že si dělejte co chcete. :-) Ani všichni katolíci nejsou pro sloup. Srovnávat Hostýn s tímto výtvorem Habsburků je nesmysl.

Měl byste tu Pannu Marii trochu bránit. Tady byla jasně zneužita k politickým účelům. Třeba mariansky sloup v Brně okolo sebe takový příběh nemá, tam je to zcela v pořádku. Ale tento má a zneužívá symbolu Marie k porobení lidí, to by se nemělo. Ani tenkrát, ani dnes. Nikdo rozumný by to neměl chtít.

Jestli jste ochoten se bavit jen o tomto sloupu, tak zde je výborný text jednoho věřícího, který to jasně vysvětluje, proč TENTO je problém.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-mariansky-sloup-symbol-smireni-fky-/p_spolecnost.aspx?c=A170730_230225_p_spolecnost_wag

0 0
možnosti

J67a30r22a 38R80a95n90k

17. 9. 2017 4:32

V pripade ruskeho tanku premalovaneho na ruzovo o zadny vandalismus neslo, bylo to na nse prani!

1 0
možnosti

J21a11n 85S41i78g69m26u91n94d

17. 9. 2017 14:03

Souhlasim, to byla nadsazka. Stejna jako bylo "naše" přání, tedy myslím tím přání současníků, odstranit tento jeden mariánský sloup.

0 0
možnosti

Žádní historici se o Mariánský sloup nepřou. Pražští občané požádali svého tehdejšího vládce, aby směli splnit slib panně Marii, za pomoc v boji proti Švédské přesile. Jen mediální řvouni proti křesťanství si vymýšlejí povídačky o Boží matce, znamení nadvlády Rakouska.

0 0
možnosti

Vážně?! ? :-D No to jsou věci! A co tito, co jsou jasně pro sloupu:

Milena Bartlová, profesorka dějin umění ... Vratislav Ryšavý, historik umění a historik ... Dr. Anna Hájková, historička, University of Warwick

Mariana Šindelková, historička umění ... Michael Polák, historik

Vítězslav Sommer, historik, ÚSD AV ČR ... Klára Brůhová, historička architektury, FA ČVUT ... Daniela Tinková, historička, FF UK

Více zde: artalk.cz/2017/09/11/11-9-2017-otevreny-dopis-zastupitelstvu-hl-m-prahy-proti-postaveni-kopie-marianskeho-sloupu-na-staromestskem-namesti/

1 0
možnosti
Foto

Já proti obnovení Mariánskému sloupu na Staromáku nic nemám. Argumentaci proti, že by tam pak bylo málo místa pro stánky na vánočních trzích považuji za směšnou.

1 1
možnosti

A co argumenty evangelíků, bratříků, husitů, historiků, filozofů, politilogů ve dvou peticích? Taky směšné?! :-)

1 0
možnosti

R37a79d61e13k 43J79a63r11o87š

14. 9. 2017 22:05

A ještě bych prosil, koukejte laskavě vrátit Radeckého na Malostraňák!!!

1 0
možnosti

Pokud vím, tak ten Mariánský sloup byl postav k paměti porážky Švédů v Praze. S Janem Husem to nemělo nic společného. R^

1 0
možnosti

Kunsthistorici rozhodně nejsou pro. Vedle sloupu stávala ještě kašna, o jejíž obnovu nikdo neusiluje a ta tvořila s dílem jakousi vyváženou entitu. Nyní je reconquista habsburského sloupu zcela nesmyslná a souvisí s nebývalou glorifikací Rakousko Uherska. Já jsem též proti. Ne, že bych to nepřežil, ale kulturně je tento čin skutečně slepou uličkou. Pokud by šlo o mariánský kult, mohla by tam být nějaká moderní záležitost, třeba z křišťálu, kdo ví, ale raději nic.

1 3
možnosti

Přesně jak říkáte, může tam být řada připomínek Panny Marie, tak proč obnovovat tu zneužívanou Hasburky, co se jí 60 let Pražané snažili zbavit (od roku 1848), pak se jim to s radostí a povedlo a my to máme navracet?!?

Váš názor má podporu řady akademiků, tuto repliku na Staromák nedávat. Najít pro ni nějaké alternativní místo je možné... artalk.cz/2017/09/11/11-9-2017-otevreny-dopis-zastupitelstvu-hl-m-prahy-proti-postaveni-kopie-marianskeho-sloupu-na-staromestskem-namesti/

0 0
možnosti
Foto

V období antiky byli lidé prozíravější, vytvářeli sochy s vyměnitelnými hlavami....

4 0
možnosti
Foto

Dnes žijeme již 27 let ve svobodě a demokracii a to je oproti minulým dobám zásadní rozdíl - opětovná instalace Mariánského sloupu i odstranění tanku dnes probíhají po chladné rozvaze a bez revolučních excesů. Pro reinstalaci Mariánského sloupu mají navíc památkáři i architekti závažný důvod : velký Husův pomník byl vybudován jako architektonická protiváha sloupu a jeho odstraněním došlo k tomu, že Husův pomník stojí poněkud nelogicky v dolní části náměstí. Trhy vánoční i jakékoliv jiné nemohou být relevantním argumentem pro řešení tohoto problému.

13 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

M45i51l40a63n 20R52a44d50e13k

14. 9. 2017 19:07

S pomnikama bejva sranda. Pokud to neni symbol nejake poroby naroda, treba Statlinuv pomnik, coz byla sprostota jako stavet pomnik Hitlerovi, nebo treba Dzingischanovi, tak obcasne bourani je blbost.

Narod pomniky potrebuje, je to cast pameti naroda. A homo sapiens si na symboly potrpi.

Marianske sloupy jsou casti nasi pameti, a ac jsem ateista, uznavam to ze jsou casti nasi kultury.

Ten tank je sporny, jako cela ta doba, Soveti nas pomohli osvobodit, a 40 let jsme jim staveli pomniky, bohuzel treba i na rokycanskem namesti, kde osvobozovali jeste Americane, je tam demarkacni cara. A pak ti sami Soveti nas sezrali, nasi vinou, pravda. Takze jakesi spory tu jsou.

Ale sovetsti vojaci za to nemohli, umirali take

3 0
možnosti

souhlas s textemR^

1 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS